Zebranie Rady Powiatowej SLD Sieradz- 16 lipca 2014r.

dodano 2014-08-29 07:48 w kategorii: Informacje

W dniu 16 lipca 2014r. w siedzibie przy ul. Kościuszki 5 odbyło się zebranie Rady Powiatowej Sojuszu Lewicy Demokratycznej w Sieradzu. W spotkaniu uczestniczyli:

- członkowie Zarządu Powiatowego: Zbigniew Krasiński Przewodniczący, Tomasz Olejnik- Sekretarz, Henryk Waluda- zastępca Przewodniczącego, Zbigniew Czarnecki- Członek, Mirosław Jurczak- Skarbnik;

- członkowie Rady: Małgorzata Bednarek- Przewodnicząca Koła Jawor, Małgorzata Płóciennik, Stanisław Kaźmierczak, Jan Kruszyński- Przewodniczący Koła Przyszłość, Michał Lubnar, Władysław Maciejewski, Stanisław Ryl, Henryk Surynt- Przewodniczący Koła Czerwona Róża,

- zaproszeni goście: Barbara Pruchnicka- Przewodnicząca Platformy Kobiet, Sara Piecyk- Przewodnicząca FMS Sieradz, Maciej Spławski- Członek Rady Krajowej SLD, Andrzej Kierniakiewicz- Przewodniczący Powiatowej Komisji Rewizyjnej, Jacek Miedziński- Sekretarz RM SLD Sieradz, Arkadiusz Andrzejczak- zastępca Przewodniczącego RM SLD Sieradz.

Ponieważ spotkanie odbywało się w terminie wakacyjnym dużą jego część zajęły sprawy „lżejsze”. Kol. Przewodniczący Zbigniew Krasiński przedstawił w kilku zdaniach plan ramowy imprez integracyjnych planowanych w okresie lipiec- sierpień. I tak czekają nas: wyjazd 26 lipca na grób Edwarda Gierka do Sosnowca, 15 sierpnia organizowany wraz z koleżankami i kolegami ze Zduńskie Woli rajd rowerowy w Męckiej Woli, 30 sierpnia Piknik Lewicy w Gutowie Małym. Omówił również sprawy organizacji tych imprez oraz zobligował Przewodniczących kół do złożenia w sekretariacie list chętnych na te wyjazdy członków i sympatyków SLD.

Rok 2014 jest ważnym dla Organizacji ze względu na mające odbyć się w dniu 16 listopada wybory samorządowe. Dlatego też nie mogło zabraknąć dyskusji w tym temacie. Poruszano kwestie tworzenia list naszych kandydatów, objaśniono zmiany w ordynacji wyborczej, analizowano szanse i nadzieje związane z wyborami, ustalono osoby koordynujące działaniami wyborczymi. Koordynatorem miejskim został Przewodniczący RM SLD Sieradz Andrzej Malcher, a koordynatorem powiatowym zastępca Przewodniczącego RP SLD Sieradz Henryk Waluda. Należy wspomnieć, że Przewodniczący RP SLD Sieradz Zbigniew Krasiński został koordynatorem wojewódzkim ds. kampanii.

W wolnych wnioskach poruszono temat zwycięstwa Macieja Spławskiego w plebiscycie na najlepszego Prezydenta Sieradza ostatniego 25-lecia, ogłoszonego przez jeden z lokalnych portali internetowych. Zauważono humorystycznie, że w plebiscycie na najlepszego Prezydenta Sieradza, który zostanie zorganizowany np. za 5 lat powinno brać udział nazwisko naszego obecnego kandydata Tomasza Olejnika. Życzymy powodzenia i głęboko wierzymy, że właśnie tak będzie. Po kilku godzinach obrad spotkanie się zakończyło.

Arkadiusz Andrzejczak

Zastępca Przewodniczącego RM SLD Sieradz